Beste toneelliefhebber,


Welkom op mijn website. Hier vind je alle informatie over mijn toneelwerk. Hier vind je alle teksten. Veel leesplezier.NIEUW IN 2017


Mijn nieuwe stuk, ‘Tim Erweten koerst’ is klaar en het is, let op, een ‘romantische wielertragiklucht’ geworden. Geworteld in oer-Vlaams en Nederlands cultureel en sportief erfgoed: de koers! Kluchtig zeker, maar ook met behoorlijk wat tragiek en romantiek. Voor zoekers, waardezoekers en meerwaardezoekers. Voor lachers en jankers. Voor wielerliefhebbers en wielerhaters. Over verliefdheid en liefde, over verdriet, pijn, bedrog, angst en teleurstelling. Over ontmoediging en bemoediging. Over geluk en hoop. Recht uit het mensenleven. Tien acteurs kunnen in diverse bezettingen (6v/4m – 5v/5m – 4v/6m) aan de slag in dit boeiend verhaal.

 

Wanneer Guillaume Jonckheere, een zelfverklaard wielermecenas, 2 ‘flandriens’, een jongere en een oudere, in huis haalt; wanneer een belastingcontroleur op zoek gaat naar het zwart geld van die mecenas; wanneer Yvette, de vrouw van diezelfde mecenas, een apothekeres nota bene, een affaire begint met die controleur; wanneer een peperduur schilderij vervangen, vervangen en nog eens vervangen wordt; wanneer de dochter van de mecenas verliefd wordt op de oudere renner en de jonge renner op haar; wanneer een gestolen wonderpil met bizarre uitwerkingen opduikt; wanneer de buitenlandse eigenaar van die pil zijn eigendom terug wil … ja, dan draait natuurlijk alles in de soep, of in de ‘pot belge’ … maar … de koers blijft van ons!


Wie genoten heeft van ‘De Godmother’, ‘Kabaal in de kleedkamer’, ‘Gevangene ontsnapt’, om er maar enkele te noemen, gaat ‘Tim Erweten koerst’ zeker kunnen smaken. Onverwachte en spitsvondige plotwendingen, leuke situaties, grappen en grollen, ontroerende confrontaties, spitante teksten … meer moet dat niet zijn!

Veel leesplezier!
LUUK HOEDEMAEKERS IN NEDERLAND


Nederlandse toneelverenigingen kunnen vanaf 2016 voor al mijn werk terecht bij De Toneelcentrale/Uitgeverij Jongeneel in Gouda (www.toneelcentrale.nl). Auteursrechten worden geïnd door de Stichting Bredero (www.stichtingbredero.nl).EEN OVERZICHT VAN MIJN WERKOp het tabblad ‘theaterteksten, ‘wat en waar’ kan je zien waar je, in Vlaanderen of in Nederland, brochures kan bestellen, en bij wie je, in Vlaanderen of in Nederland, de auteursrechten moet betalen!KLUCHTEN, TRAGIKLUCHTEN, KOMEDIES, TRAGIKOMEDIES1. ‘Tim Erweten koerst’, een romantische tragiklucht voor 10 acteurs/actrices (5m/5v – 6m/4v – 4m/6v)


2.  ’Keizerskerke kiest!’, een politieke komedie (2016) voor 10 acteurs/actrices (5m/5v – 6m/4v – 4m/6v)


3.  ’Disco en spaghettikruiden’, een nostalgische, eventueel ook muzikale komedie (2016) met wortels in de jaren ’70 voor 12 tot 50 acteurs en actrices


4.  ’De beroepsfigurant’, een tragikomedie (2015) voor 4 mannen, 3 vrouwen en eventueel een aantal figuranten


5.  ’De Godmother’, een klucht (2013) voor 10 acteurs en actrices (5m/5v – 6m/4v – 4m/6v – 3m/7v)


6.  ’Basse-classe naar Blankenberge’, een interactieve tragiklucht (2013) voor 8 tot 20 acteurs en actrices


7.  ’De Rode Duivelinnen gaan naar Spanje’, een klucht (2011) voor 4 mannen en 4 vrouwen


8.  ’Verf!’, een tragiklucht (2010) voor 4 mannen en 5 vrouwen


9.  ’Arme papa’, een tragiklucht (2009) voor 4 mannen en 5 vrouwen


10.  ’De vrouwen van de quizmaster’, een klucht (2008) voor 4 mannen en 5 of 6 vrouwen


11.  Kabaal in de kleedkamer’, een tragiklucht (2006) voor 4 mannen en 6 vrouwen


12.  ’Vandenborre’, een kluchtige komedie (2005) voor 5 mannen en 4 vrouwen


13.  ’Gevangene ontsnapt’, een klucht (2003) voor 5 mannen en 3 vrouwen of 3 mannen en 5 vrouwen


14.  ‘De naam van de jonge hondjesmoordenaar’, een kluchtige thriller (2001) voor 9 acteurs en actrices


15.  ‘Met twee aan zee’, een komedie (2000) voor 3 mannen en 4 vrouwen


16.  ‘Anders bekeken’, een zwarte komedie (1999) voor 8 mannen en 5 vrouwen
TONEELSPELEN


17.  ‘Stijn heeft vlinders in de buik’, een kort jeugdstuk over diabetes (2014) voor 9 acteurs en actrices of meer


18.  ‘Het meisje van de GPS’, een korte psychologische thriller (2014) voor 2 mannen en 3 of 4 vrouwen


19.  ‘Zielsverduistering’, een vlaamse ‘griekse tragedie’ (2008) voor 5 mannen en 3 vrouwen (en eventueel 1 kind)


20.  ‘Sterrenslag’, een modern kerstspel (2006) voor een onbeperkt aantal acteurs en actrices


21.  ‘Het zelfmoordbos’, een toneelspel (2004) voor 7 mannen en 5 vrouwen of 5 mannen en 7 vrouwen


22.  ‘Het principe’, een monoloog (2002)


23.  ‘Opgestropt’, een eenakter (2002) voor 1 man en 3 vrouwen of 2 mannen en 2 vrouwen


24.  ‘Predik niet’, een eenakter (2000) voor 2 mannen en 2 vrouwen en koor


25.  ‘Varkensgebraad en kerstkroketten’, een monoloog (2000)
IETS OVER ENKELE STUKKEN‘Keizerskerke kiest!’ (2016) is een politieke komedie voor 10 acteurs/actrices.

Guido Mondelaers is al tientallen jaren burgemeester van de fictieve gemeente Keizerskerke. Zijn vrouw Lieve vindt dat het nu tijd is voor verandering. Samen met enkele andere ‘gelijkgestemden’ richt ze een nieuwe partij op, het Nieuw Idealistisch Samenwerkingsverbond. Maar uiteraard komen ook binnen het NIS al snel de bekende ingrediënten van zowel oude als nieuwe politieke cultuur bovendrijven: opportunisme, jaloezie, jassendraaierij …

‘Keizerskerke kiest!’ bewijst dat een toneelstuk over dorpspolitiek niet noodzakelijkerwijs een hoge zuurgraad moet hebben of moet druipen van sarcasme. Integendeel. ‘Keizerskerke kiest!’ is een hilarisch stuk, omdat personages en situaties iets over de top getekend zijn zodat het juist weer erg aangenaam wordt om naar de politiek te kijken. ‘Keizerskerke kiest!’ is uit het leven gegrepen, maar uit welk leven?

Verschillende bezettingen zijn mogelijk, zowel 5v/5h als 6v/4h als 4v/6h!‘Disco en spaghettikruiden’ (2016) is een (eventueel muzikale) komedie met wortels in de jaren ’70, voor 12 tot 50 acteurs en actrices.

René en Josée Bosmans-Vandewaerde hebben twee dochters, Marina en Melanie. Marina vrijt met Johnny Ooms, Melanie met Math Dreesen. Beide aanstaande schoonzoons zijn twee totaal verschillende types, Johnny is een discokikker, Math eerder een hippie. In het eerste tafereel komen Math en Johnny voor de eerste keer kennis maken met pa en ma. René wantrouwt vooral Math. In het tweede tafereel bezoekt pa Math in ‘het Parkske’, een soort commune waar Math woont. Het derde tafereel situeert zich in het rusthuis ‘De Zonnehoek’. Marina en Melanie werken hier allebei. Johnny komt op bezoek bij zijn grootmoeder. René bezoekt zijn moeder en brengt, zonder dat hij het zelf weet, een spacecake mee die hij in ‘het Parkske’ gekregen heeft. Alle bejaarden worden high! Het vierde tafereel speelt zich af in de garage van Johnny. Rene komt erachter dat Marina zwanger is. In het vijfde en laatste tafereel zien we het huwelijk van Marina en Johnny in de kerk, gevolgd door het avondfeest in de discotheek ‘2000’. ‘De beroepsfigurant’ (2015) is een tragikomedie voor 3 dames en 4 heren. Er kunnen figuranten ingeschakeld worden, maar dat is niet absoluut noodzakelijk. Waarover gaat het? Luc Versluys vult zijn dagen als figurant in Tv-series en films. Vandaag staat hij samen met zijn vrouw Kathleen op de set van ‘De trieste prins Laurens’, een nieuwe Vlaamse dramareeks. Ook Mariska en Bart figureren in deze serie. Voor hen is dat de eerste keer. Luc, met al zijn ervaring, maakt hen wegwijs. Maar de opnamedag verloopt niet vlekkeloos, want botsende karakters en ingewikkelde relaties doen de spanningen op de set soms hoog oplopen. Zo kunnen Warre, de hoofdrolspeler, en al zeker Alex, de regisseur van ‘De trieste prins Laurens’, het absoluut niet vinden met Luc, die een zelfgenoegzame etter blijkt te zijn. Mariska en Alex schijnen elkaar nog te kennen van vroeger. Kathleen en Warre worden verliefd. Of niet?

Uiteraard zijn er heel wat verwijzingen naar Tv-series en de zogenaamde BV’s.

De integrale tekst van ‘De beroepsfigurant’ vind je op deze site. Liever een papieren exemplaar? Ontleen het in de bibliotheken van Opendoek, VTA of in die van de provincie Limburg. Of stuur me een mailtje, dan bezorg ik je er zelf een.‘De Godmother’ (2013) is een successtuk. In zijn eerste drie seizoenen werd het op ca. 35 plaatsen opgevoerd. Heel wat van die voorstellingen heb ik gezien en op basis van commentaren van acteurs, regisseurs, toeschouwers en ook op basis van mijn eigen ervaringen als regisseur heb ik een nog betere versie geschreven. Heel wat ballast werd of definitief, of onder voorbehoud, geschrapt, maar er werden vooral nieuwe grappen toegevoegd. Deze nieuwe versie vind je hier op mijn website. Of stuur me een mailtje, dan bezorg ik je een leesexemplaar.


Basse-classe naar Blankenberge’ (augustus 2013) is een prettig gestoorde, moderne, interactieve, niet geheel vrijblijvende tragiklucht voor 8 tot 20 acteurs/actrices (min. 4 vrouwen en min. 4 mannen), over liefde en religie, over waarden en normen, speciaal voor groepen die voor één keer net iets meer willen en durven … want in een aantal zaalacties (in het rusthuis, op het strand, in de gevangenis en in de kerk) neemt het publiek actief deel aan de voorstelling!
Eén trein. Twee families, de ene al wat meer gebroken dan de andere. Eén conducteur. Samen op weg naar Blankenberge. Ieder met zijn eigen trauma’s. Iedereen licht tot zwaar beschadigd. Uiteenlopende reisdoelen. Uiteenlopende levens, ervaringen en verwachtingen. Zo’n reis is voor niemand een pretje, niet voor de ‘Backxen’, niet voor de ‘de Strihous’, niet voor conducteur Kristof. Of toch? Spring op de trein en reis mee met dit kleurrijk gezelschap!

Lees, oordeel en speel: ‘Basse-classe naar Blankenberge’!

‘Stijn heeft vlinders in de buik’ is educatief jongerentheater en vertelt in het kort (60’) een paar dagen levensverhaal van Stijn, een jongen bij wie diabetes wordt geconstateerd. Ideaal voor jeugdtheatergroepen, scholen en jeugdbewegingen. Meer informatie nodig? Klik op ‘theaterteksten’, dan op ‘korte inhoud’, dan op de titel. De tekst van het stuk lezen? Klik op ‘theaterteksten’, dan op ‘volledige tekst’, dan op de titel.

‘Het meisje van de GPS’ is een psychologisch steekspel met onverwachte afloop (90’). Meer informatie nodig? Klik op ‘theaterteksten’, dan op ‘korte inhoud’, dan op de titel. De tekst van het stuk lezen? Klik op ‘theaterteksten’, dan op ‘volledige tekst’, dan op de titel.‘Zou er een groter wonder kunnen gebeuren dan dat we heel even door elkanders ogen zouden kijken?’

(Uit: ‘Walden’ van Henry David Thoreau)‘Iemand die werkelijk wijsheid bezit, kan van het hele schouwspel van de wereld genieten vanuit een stoel, zonder te kunnen lezen, zonder met iemand te praten, louter door zijn zintuigen te gebruiken en over een ziel te beschikken die niet bedroefd kan zijn.’

(Uit: ‘Het boek der rusteloosheid’ van Fernando Pessoa)